Rusia prelungește acordul pe cereale, dar numai pentru încă 60 de zile. Ce condiție pune pentru reînnoire
Peste 24,1 milioane de tone au fost exportate în cadrul Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră (BSGI), mediată de ONU și Turcia, potrivit Națiunilor Unite.
Acordul pe cereale, prelungit pentru încă 60 de zile
Rusia a fost de acord să prelungească acordul de export de cereale din Ucraina în urma discuțiilor cu Națiunile Unite de luni, 13 martie, dar numai pentru încă 60 de zile.
Moscova a declarat că dorește să vadă „progrese tangibile” în ceea ce privește un acord paralel privind exporturile rusești înainte ca acordul să fie reînnoit din nou.
Acordul privind exportul de cereale a contribuit la atenuarea crizei alimentare mondiale declanșată de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie anul trecut. În urma invaziei, porturile ucrainene din Marea Neagră au fost blocate de nave de război, până când un acord semnat în iulie a permis trecerea în siguranță a exporturilor de provizii critice de cereale.
Acordul inițial de 120 de zile a fost prelungit o singură dată în noiembrie și urma să expire la 18 martie, iar Kremlinul a pus la îndoială faptul că va fi de acord cu o nouă prelungire, susținând că acordul geamăn privind exporturile rusești nu a fost respectat.
Condiția Rusiei pentru o reînnoire
Moscova vrea să vadă fapte, nu vorbe, în ceea ce privește respectarea acestei a doua părți a pachetului, a declarat ministrul adjunct de externe Serghei Vershinin după încheierea discuțiilor cu înalți oficiali ai Națiunilor Unite la sediul ONU Palais des Nations din Geneva.
„Partea rusă … nu se opune unei alte prelungiri a ‘Inițiativei Mării Negre’ după expirarea celui de-al doilea termen la 18 martie, dar numai pentru 60 de zile”, a declarat Vershinin într-o declarație emisă de misiunea rusă la Geneva.
„Poziția noastră ulterioară va fi determinată de progresul tangibil în ceea ce privește normalizarea exporturilor noastre agricole, nu (în) cuvinte, ci în fapte.
Aceasta include plățile bancare, logistica transportului, asigurările, „deblocarea” activităților financiare și livrările de amoniac prin conducta Tolyatti-Odessa.”
Vershininin a condus delegația rusă în discuțiile cu șeful ONU pentru probleme umanitare, Martin Griffiths, și cu Rebeca Grynspan, șefa agenției ONU pentru comerț și dezvoltare UNCTAD.
În timp ce BSGI se referă la exportul de cereale ucrainene, cel de-al doilea acord, încheiat între Moscova și ONU, este menit să faciliteze exportul de alimente și îngrășăminte rusești, care sunt scutite de sancțiunile occidentale impuse Moscovei.
„Conversația cuprinzătoare și sinceră a confirmat încă o dată că, în timp ce exportul comercial de produse ucrainene se desfășoară într-un ritm constant, aducând profituri considerabile Kievului, restricțiile impuse exportatorilor agricoli ruși sunt încă în vigoare”, a declarat Vershinin.
„Scutirile de sancțiuni pentru alimente și îngrășăminte anunțate de Washington, Bruxelles și Londra sunt în esență inactive.”